Baltoji mišrainė bus gerokai skanesnė ir sveikesnė – štai ryškiomis spalvomis nustebinsiantis receptas

Nebrangu ir lengva paruošti – o rezultatas bus ne tik gardus, bet ir įspūdingas. Net ir patį kasdieniškiausią patiekalą galima pakylėti į naują lygį vos su keliomis gudrybėmis ir taip nustebinti artimuosius.

Nuotrauka
Traditional Russian Olivier salad in glass bowl on gray background. Holiday salad looks like Christmas tree. Copy space.

Baltoji mišrainė lietuvių dievinama ne tik švenčių metu. Pardavimų duomenys rodo, kad ji paklausi ištisus metus ir pagal populiarumą nusileidžia tik Cezario salotoms.

Baltos mišrainės variacijų – kone tiek, kiek ir šeimų. Kiekviena turi savas tradicijas: kokius agurkus – šviežius, raugintus ar marinuotus – naudoti, ar įdėti ir porų ar saliero, o gal pagardinti žuvimi, ikrais.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo šioms šventėms nustebinti ne tik skonio receptorius, bet ir akis – paruošti dvispalvę mišrainę, kuri dar bus ir praturtinta antioksidantais dėl naudojamų natūralių dažiklių.

„Keli šaukštai tradicinio majonezo švenčių metu tikrai nebus tragedija, tačiau norint mišrainę paruošti sveikiau, verta jį pakeisti sveikatai palankesne alternatyva. Parduotuvėse dabar netrūksta veganiškų majonezų versijų, jų nesunku pasigaminti ir patiems – nesunkiai rasite receptų su avokadais, kalafiorais, avinžirnių skysčiu, pupelėmis ir t.t.“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Pasak maisto gamybos žinovės, skoniu ir tekstūra tikram majonezui nenusileidžiantį padažą labai lengva pasigaminti ir iš sojų gėrimo bei garstyčių. Tuomet mišrainė su tokiu „majonezu“ įtiks net ir veganams ar per Kūčias nevalgantiems kiaušinių.

 

Dvispalvė ryški baltoji mišrainė

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 40 min.

 Reikės: 5 bulvių, 2 morkų, 250 g šaldytų arba konservuotų žaliųjų žirnelių, 300 g konservuotų kukurūzų, 5 marinuotų agurkų, ½ saliero šaknies, 250 ml veganiško majonezo, 1-2 šaukštelių ciberžolės, 1-2 šaukštelių „matcha“ (žaliosios arbatos) miltelių, druskos, pipirų, petražolių.

Veganiškam majonezui reikės: ½ puodelio sojų gėrimo, ¾ puodelio neutralaus augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų ar kito), ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto garstyčių, šiek tiek druskos.

 Gaminame:

  1. Pasiruoškite majonezą. Į aukštą indą sudėkite visus ingredientus ir maišykite rankiniu trintuvu 30 sekundžių arba tol, kol viskas virs tiršta ir kremine mase. Nepamirškite judinti trintuvą aukštyn ir žemyn – tai viskas geriau susimaišys. Jei norite tirštesnio „majonezo“, įpilkite dar 3 šaukštus augalinio aliejaus. Paragaukite ir, jei reikia, dar įdėkite druskos ir citrinos sulčių.
  2. Bulves, morkas, saliero šaknį išvirkite ir nulupkite. Jeigu naudojate šaldytus žirnelius – juos taip pat išvirkite vandenyje arba garuose.
  3. Bulves, morkas, agurkus, salierą supjaustykite mažais kubeliais, į dubenį dėkite žirnelius, nusausintus kukurūzus, pagardinkite druska, pipirais.
  4. Daržovių masę padalinkite į dvi dalis. Taip pat ir „majonezą“. Į vieną „majonezo“ dalį įdėkite ciberžolės, į kitą – „matcha“ miltelių. Su kiekviena jų sumaišykite dalį daržovių.
  5. Patiekite viename inde – kad skirtingų spalvų mišrainės susiliestų, tačiau jų nemaišykite. Ant viršaus galite iš petražolių suformuoti eglutės formą – bus ypač šventiška.